Werkkleding wassen, drogen en strijken

Werkkleding wassen, drogen en strijken 

Als er geen specifieke eisen aan je werkkleding gesteld worden ben je in de meeste gevallen zelf verantwoordelijk om je werkkleding schoon en netjes te houden. Werkkleding wassen lijkt simpel, maar vaak vervaagt al snel de kleur, krimpt de werkkleding of rekt het juist uit. 

De meeste mensen wassen hun werkkleding met de rest van hun wasgoed. Daar is in principe niks mis mee, maar de werkkleding krijgt niet de aandacht die het nodig heeft. Om te beginnen controleer je de was-iconen die je kunt vinden op het label. Deze informatie geeft aan wat de beste manier is om je werkkleding te wassen, drogen en eventueel te strijken. Verder zoek je op het label van welke stof je werkkleding gemaakt is. 

Werkkleding wassen 

Prop je de werkkleding in een te volle trommel? Dan gaat alles schuren en heb je kans op beschadigingen. Ritsen en andere harde objecten kunnen gaten maken en afhankelijk van het materiaal kan het gaan pillen door het schuren. Dit zijn kleine bolletjes stof die boven op de kleding komen te liggen. Kies er het liefst voor om je werkkleding apart van de rest te wassen. Je kunt eventueel met collega’s overleggen welk wasmiddel zij gebruiken. Ook dit kan nog veel verschil maken. De enzymen in wasmiddelen kunnen per merk verschillend zijn. En wasverzachter dan? Die kun je het beste vermijden. Je kleding gaat er heerlijk van ruiken, maar tast ook de vezels aan. Was je de werkkleding toch mee met de rest van je wasgoed? Probeer het dan gescheiden te houden. Stop een lichte kleur bij de witte was, gekleurd bij een bonte was en een donkere kleur bij de donkere was. Zorg dat er een hand tussen het wasgoed en de bovenkant van de trommel past. Zo heeft de werkkleding iets meer ruimte. 

Werkkleding drogen 

Ook het drogen lijkt simpel werk. Vrijwel alles kan in de droger. Tegenwoordig zitten er speciale programma’s op het apparaat, maar toch is een droger een extra risico voor de kleding. Het kan kapotgaan, het programma is toch te heet of vlekken die er na het wassen niet uit zijn gegaan trekken daardoor extra in de vezels. Het beste kun je werkkleding gewoon aan een wasrek hangen en het liefst natuurlijk in de buitenlucht. Binnen kan ook, maar zorg dat de ruimte wel goed geventileerd wordt. Anders gaat je werkkleding vies ruiken. Hang je de kleding aan een hanger? Pers de hanger dan niet door de opening van de hals als het niet goed past. De hals rekt hierdoor uit. Schuif de kledinghanger vanaf de onderkant naar boven. 

Werkkleding strijken 

De iconen op het label geven ook aan hoe je de werkkleding moet strijken. Een kruis door het strijkijzer betekent dat je het kledingstuk helemaal niet mag strijken. Hang het in dat geval zo strak mogelijk op. Eén bolletje betekent dat je het kledingstuk kunt strijken op een lage temperatuur. Bij twee bolletjes mag je het kledingstuk strijken op een medium temperatuur en drie bolletjes betekenen dat je mag strijken op hoge temperatuur. Dan is er ook nog het icoon van een strijkijzer met een kruis eronder en dat houdt in dat je geen stoom mag gebruiken. 

De meeste was-iconen spreken voor zich. De iconen ‘chemisch reinigen’ en ‘bleken’ zul je niet al te snel vinden. Meestal worden er aan kleding met deze labels wel bepaalde eisen gesteld en is de werkgever verantwoordelijk om de kleding schoon en netjes te houden. Koopt u werkkleding bij DC Vakkleding? Dan ontvangt u daar ook een overzicht met wasetiketten bij. Dit zijn een aantal richtlijnen, maar geen antwoord op alle vragen. Komt u er niet helemaal uit? Dan kun u contact opnemen met de kledingadviseurs. 

Winkelwagen