Het drie-lagensysteem

Het drie-lagensysteem

Wellicht heeft u weleens gehoord van het drie-lagensysteem. Het is een ideale outfit voor buiten die bestaat uit drie lagen. Het helpt onder andere om zweet af te voeren en kou te weren. Het systeem is zowel geschikt bij hoge temperaturen als bij lage temperaturen. 

De eerste laag 

Zweten doen we om ons lichaam af te laten koelen als het te warm wordt. Als het zweet niet goed kan worden afgevoerd door de kleding die je draagt krijg je een vies gevoel en blijft het vochtig. Je lichaamstemperatuur daalt hierdoor. In de buitenlucht is je lichaam dan al snel vatbaarder voor griep. De onderste laag van het drie-lagensysteem helpt om het zweet af te voeren naar de tweede laag. Je huid blijft droog. Vaak bestaat de onderste laag uit thermo-ondergoed of een longsleeve van (merino)wol. Zorg dat deze kledingstukken strak om je lichaam zitten, zodat de stof het zweet goed kan opnemen en afvoeren. Gebruik geen kledingstukken die gemaakt zijn van katoen. Deze stof neemt wel vocht op maar voert het verder niet af. 

De tweede laag 

De tweede laag voert het zweet dus verder af en is je isolatie. Zorg dat deze laag in tegenstelling tot de onderste laag wat losser zit. Door de ruimte tussen de lagen doet de kleding wat beter zijn werk. Bij deze laag spelen de buitentemperatuur en jouw eigen voorkeuren mee. Je kunt kiezen voor een dikke of dunne tussenlaag. Geschikt zijn bijvoorbeeld een fleecevest of een wollen trui. 

De derde laag 

De derde laag is de bescherming en zorgt dat de andere lagen niet nat worden. Deze laag wordt ook wel shell genoemd. Het beschermt je tegen regen en wind. Kies voor een ademende variant. In deze kledingstukken zitten minuscule gaatjes die het laatste stukje van de puzzel zijn om het zweet volledig te laten verdampen. Voor de derde laag kun je kiezen uit hardshell en softshell. Een hardshell is water- en winddicht en in de meeste gevallen ademend. Softshell is net als hardshell volledig winddicht, maar niet volledig waterdicht. Bij een kleine bui beschermt het uitstekend, maar bij extremere weersomstandigheden zal het dat niet doen. Een softshell kan aan de binnenkant uitgerust zijn met fleece en kan dus ook als tweede laag dienen. Zo is het twee-lagensysteem ontstaan. Afhankelijk van uw situatie kunt u de beste keus maken om uw lichaam optimaal te beschermen tegen de weerelementen.  

Winkelwagen