Veilig werken als schoonmaker 1 1 - DC Vakkleding

Veilig werken als schoonmaker 

In de schoonmaakbranche werk je niet geheel zonder risico’s. Afhankelijk van welk soort schoonmaakwerkzaamheden je uitvoert kom je in contact met bacteriën en gevaarlijke stoffen die verwerkt zijn in schoonmaakmiddelen. Er zijn ook bedrijven die hun medewerkers schoonmaakwerkzaamheden laat uitvoeren in omgevingen waar een verhoogd risico op arbeidsongevallen aanwezig is. Goede werkkleding met de juiste bescherming is dus ook noodzakelijk in de schoonmaakbranche. 

Bescherming tegen gevaarlijke stoffen 

In je eigen keukenkast kun je al schoonmaakproducten vinden die schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. Bleek, ammoniak en gootsteenontstopper. Zelfs allesreiniger kan stoffen bevatten waar je lichaam slecht op reageert. Als schoonmaker bij een bedrijf of instelling doe je er goed aan om handschoenen te dragen, eventueel een mondkap of beschermende bril, en een werkjas, werkshirt of werkschort aan te trekken. Ook als huishoudelijke hulp bij een thuiszorginstelling heb je deze items nodig. Je werkgever is in de meeste gevallen verplicht om deze werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen te leveren. Je hebt er recht op om veilig te kunnen werken. 

Schoonmaakwerkzaamheden in zwaardere omgevingen

In omgevingen waar zware reinigingsmiddelen aan te pas komen om het steriel te krijgen moet je jezelf nog beter beschermen. Denk aan operatiekamers of fabrieken waar gewerkt wordt met voedsel. Je kunt er dan voor kiezen om volledig in een pak te werken en handschoenen en een bril te dragen. Dit is in de meeste gevallen dan zelfs verplicht. Werk je tussen lawaaierige machines? Zorg dan ook voor de juiste gehoorbescherming om gehoorschade te voorkomen. 

Als schoonmaakmedewerker ben je zeer actief 

Stofzuigen, het poetsen van een toilet, dweilen of het schoonspuiten van een vloer met een hogedrukreiniger. Het zijn werkzaamheden die fysiek wat van je vragen. Je bent continu in beweging. Werkkleding die comfortabel aanvoelt en je genoeg bewegingsvrijheid geeft is een must. Denk aan werkkleding gemaakt van een stretchstof. Deze stof rekt tijdens je bewegingen mee. Het knelt niet en voelt heel vrij. Verder moet je nadenken over het ademend vermogen van de werkkleding. Bij fysieke inspanning ga je zweten. Door kleding te kiezen met een ademende stof wordt het zweet afgevoerd en voorkom je nare luchtjes en een vies gevoel. 

Pas op voor gladde vloeren

Water en schoonmaakmiddelen op de vloer zorgen voor gladheid. Met verkeerde schoenen kun je makkelijk uitglijden en jezelf behoorlijk bezeren. Zorg daarom dat je schoenen draagt met antislip. Hierdoor krijg je een stevigere grip op de vloer. Werkschoenen worden in verschillende veiligheidsklassen ingedeeld. Afhankelijk van je werkomgeving kun je makkelijk zien welke werkschoenen je nodig hebt voor optimale veiligheid. 

Werkkleding laten bedrukken of borduren 

Wil je je werkkleding persoonlijker en professioneler maken? Denk er dan eens aan om de werkkleding te laten voorzien van een logo door middel van een bedrukking of borduring. Het loont om je hier eens in te verdiepen. Het zorgt voor herkenbaarheid en dit kan je weer klandizie opleveren. Op het gebied van bedrijfskleding bedrukken en bedrijfskleding borduren zijn er veel mogelijkheden. Een logo op de borst, op de rug of op de mouw. Het is allemaal mogelijk. Laat u informeren over de opties om het allemaal mooi aan te laten sluiten bij uw onderneming. 

Winkelwagen